579

Om de beurt zijn ze aangekomen bij het nieuwe appartement van Aster en Joep. Aster heeft eerst een rondleiding gegeven en heeft nu voor iedereen koffie ingeschonken.
“Wel een prettig huis, toch?” zegt Abigail. De anderen beamen het.
“Wat moet er eigenlijk allemaal gebeuren?”vraagt Sophie nog maar eens. Ze hebben er nog altijd geen antwoord op gekregen.
“Nou, gewoon, schoonmaken en boodschappen doen,” zegt Aster.
“Oké… en heb je ook een taakverdeling?” vraagt Maureen.
“Nee, dat kunnen we onderling toch uitmaken?” zegt Aster.
Maureen zucht. Zo schiet het niet op natuurlijk. Abigail kijkt de kring eens rond, ziet allemaal geërgerde gezichten en besluit het voortouw te nemen. “Kom, we lopen met zijn allen het huis door, en jij vertelt in iedere kamer wat er moet gebeuren.” Ze staat op uit haar stoel en loopt als eerste naar de keuken. De rest volgt haar gedwee.
“Wat moet hier gedaan worden?”
“Eh, dweilen…” begint Aster, maar meer kan ze niet bedenken.
Maureen vraagt of de koelkast ook schoongemaakt moet worden. Een ander vraagt naar de keukenkastjes, en zo komen ze met zijn allen toch op een aardige takenlijst. Zo gaan ze ook door de woonkamer, de twee slaapkamers en de badkamer.
“Goed,” zegt Abby, als ze alle ruimtes gehad hebben, “als jij nou een boodschappenlijst maakt, Aster, dan kan jij met Aphrodite dadelijk boodschappen gaan doen. Dan proberen wij ondertussen zoveel mogelijk van de lijst af te werken.”
“Waar staan de schoonmaakspullen?” vraagt Maureen, “en waar vinden we het beddengoed?”
Aster bloost. “Eh, beddengoed moet uit Nederland komen,” zegt ze, “en schoonmaakspullen staan waarschijnlijk in de keuken.”
Sophie rolt met haar ogen. Lekker geregeld weer, dit. Met zijn allen zoeken ze in de kastjes in de keuken en badkamer. Ze vinden één emmer, een heel oud doekje en een fles afwasmiddel. “Nou, dat is niet voldoende,” constateert Abby. Ze stelt voor eerst met Aster schoonmaakartikelen te gaan kopen, dan kan de rest nog een bakje koffie nemen.

“Zo,” zegt Sophie als ze met zijn drieën aan hun tweede kopje koffie zitten, “dat schiet lekker op zo.” Zelfs Afro, die altijd de rust zelve is, kijkt geërgerd. “Ik vind dit ook niet zo leuk, ik had ook iets leuks met Dieter en Karma kunnen doen vandaag.” En Maureen vraagt zich hardop af hoe het kan dat een volwassen vrouw haar zaakjes niet beter voor elkaar heeft. “Ze heeft thuis wel altijd een hulp in de huishouding gehad, maar nu werkt ze in een hotel, dan ziet ze toch wat er allemaal nodig is?”
“Ik denk dat ze er gewoon niet bij na heeft gedacht,” zegt Sophie.

Een klein half uur later zijn Aster en Abby terug met emmers, doekjes, borstels en schoonmaakmiddelen. Abby deelt de spullen uit en zegt tegen Aster dat ze nu een boodschappenlijst moet maken voor de supermarkt. De rest begint aan de schoonmaak in de verschillende ruimtes.
Als Aster even later de keuken binnen komt waar Maureen bezig is, zegt Aster: “Ik heb een hele lijst. Ga jij de boodschappen doen?”
“Nee,” zegt Maureen, “vraag maar aan iemand anders.”
Aster loopt naar de slaapkamer waar Sophie bezig is en vraagt daar hetzelfde. Abigail die in de badkamer er tegenover bezig is, hoort dat en loopt naar ze toe. “Nee, Aster, dat is helemaal niet handig. Jij moet zelf die boodschappen doen: jij weet welke merken je wilt enzo.”
“Maar ik ben net ook al geweest,” zegt Aster zielig.
“Dat maakt niet uit, het is gewoon handiger als je het zelf doet. Anders vraag je Aphrodite mee, die is toch al bijna klaar met die kleine slaapkamer.”
Sophie is onder de indruk van Abby’s doortastendheid. En ze is blij dat ze niet met Aster op stap hoeft.

Plaats een reactie